Geloof in eigen kunnen: Wij maken het verschil - een onderzoek naar het politiek geloof in eigen kunnen van mbo-studenten

Activity: OtherResearch Assignment

Description

In onze samenleving wordt het onderwijs gezien als een motor voor persoonlijke groei en kansengelijkheid. Het onderwijs moet van dubbeltjes kwartjes maken en als hefboom bij de maatschappelijke mobiliteit functioneren. In veel opzichten is het Nederlandse onderwijs kwalitatief goed te noemen. Tegelijkertijd zijn er mechanismen die zorgen voor kansenongelijkheid en slaagt het onderwijs er niet in om deze het hoofd te bieden. In sommige gevallen levert het onderwijs zelfs een bijdrage aan de groei van kansenongelijkheid (Instituut Verwey Jonker: 2021).
Meer nog dan zelfvertrouwen voorspelt het geloof in eigen kunnen van studenten of ze gemotiveerd aan de slag gaan met een taak. Bij mbo studenten, die zichzelf vaak onderschatten, ligt daar een belangrijke sleutel om tot gelijke kansen te komen. Of het nu gaat om hun leerproces, overgang naar de arbeidsmarkt of hun rol als burger in de samenleving.
Na ons eerste onderzoek (2021-2022) blijkt dat er een enorme vooruitgang valt te boeken op individueel en collectief geloof in eigen kunnen op politiek gebied en op het vermogen van burgers om invloed uit te oefenen op de politiek (external political self-efficacy). Hierop ontwikkelde mboRijnland in samenwerking met de UvH een lesprogramma van 10 weken waarbij studenten aan de slag gaan met een zelfgekozen politieke verbetering in hun omgeving. Dit programma wordt momenteel gepilot met klassen van twee colleges van mboRijnland. Naast het breder uitrollen binnen onze eigen organisatie, willen wij ook verkennen hoe het Leidse netwerk van vrijwilligersorganisaties en andere pressiegroepen zouden kunnen aansluiten om dit project duurzaam te maken.
PeriodNov 2022Oct 2024
Held atGemeente Leiden, Netherlands
Degree of RecognitionNational