Basisboek Zorgethiek. Over mensbeeld, moraal en ethische reflectie in de zorg

Translated title of the contribution: Handbook of Care Ethics: On anthropology, morality and ethical reflection in care practices

Research output: Book/ReportBookProfessional

Abstract

Zorgen is een alledaagse bezigheid. Iedereen doet het. Iedereen doet het en is ervan afhankelijk. Velen doen dit als professional: zij zijn gericht op zorgen voor mensen in nood. Door te zorgen, draag je bij aan de samenleving. Maar de samenleving zet zorgen ook onder druk, door politieke keuzes en morele opvattingen.
Zorgethiek is een vorm van ethiek die over de alledaagse en professionele zorgverlening nadenkt, en ook de politieke inbedding ervan kritisch bekijkt. Wat is het goede om te doen voor deze concrete persoon, in deze concrete situatie ? Hebben we genoeg mensen en middelen om het goede te doen? En hebben we de informele en professionele zorg op een rechtvaardige en zorgende manier georganiseerd ?

Dit boek begint bij de eigen ervaringen van wat goed en niet goed is. In het tweede deel wordt vanuit deze ervaringen een eigen zorgethische visie ontwikkeld met behulp van Joan Tronto's zorgethiek. Het derde deel is praktisch. Hierin wordt een methode voor ethische reflectie gepresenteerd die past bij de centrale inzichten van zorgethiek en die in onderwijs en zorgpraktijken haar meerwaarde heeft bewezen. Het boek sluit af met een beschrijving hoe zorgethische reflectie kan worden ingebed in instellingsbeleid en de context van zorginstellingen.
Translated title of the contributionHandbook of Care Ethics: On anthropology, morality and ethical reflection in care practices
Original languageDutch
Place of PublicationHeeswijk
PublisherBerne Educatie
Number of pages165
ISBN (Print)9789089724311
Publication statusPublished - 13 May 2022

Keywords

  • zorgethiek
  • basisboek
  • mensbeeld
  • moraal
  • ethische reflectie in de zorg
  • professionele zorg
  • zorgprofessionals

Cite this