SEE ME: Sociale insluiting door zinvol ouder worden: Symposium

JEM Machielse, Tinie Kardol, Wander van der Vaart, Daan Duppen

Research output: Contribution to conferencePaperAcademic

4 Downloads (Pure)

Abstract

SEE ME: Sociale insluiting door zinvol ouder worden
Prof. dr. Anja Machielse Universiteit voor Humanistiek

In dit symposium presenteren we het Europese SEE ME-project (2020-2023, Erasmus+ funding). Doel van dit project is beter aan te sluiten bij de behoeften van ouderen die zorg ontvangen door de potenties, de sociale behoeften en de zingevingsbehoeften van ouderen centraal te stellen. Wanneer zorgverleners de potenties en behoeften van ouderen als uitgangspunt nemen, en aandacht hebben voor sociale verbindingen en de ervaring van zinvolheid, kan dat belangrijke winst in welzijn en gezondheid van ouderen opleveren.

Het SEE ME-project omvat een literatuurstudie over de potenties en behoeften van ouderen, een empirisch onderzoek onder ouderen en zorgverleners (mantelzorgers, vrijwilligers en professionals) in 5 Europese landen (België, Duitsland, Italië, Spanje, Nederland) en casestudies van 6 ‘best practices’ in deze landen. Op basis van deze studies is een educatiemodel en een internationale trainingstoolkit voor verschillende groepen zorgverleners ontwikkeld. De innovatieve toolkit benadrukt de competenties waarover zorggevers moeten beschikken om de persoon achter de patiënt te zien, om sociale behoeften en zingevingsbehoeften te herkennen, en in te spelen op de positieve talenten en dromen van ouderen. Door ouderen echt te “zien”, draagt het project bij aan de sociale insluiting van ouderen.

In dit symposium wordt achtereenvolgens ingegaan op (1) de conceptuele en empirische studies, (2) de competenties die zorgverleners nodig hebben om de behoeften van ouderen te zien, (3) een analyse van innovatieve benaderingen in 6 Europese ‘good practices’, en (4) het educatiemodel en de bijbehorende training toolkit. Het symposium sluit af met een interactieve dialoog over de mogelijkheden en uitdagingen van persoonsgerichte zorg.
Original languageDutch
Publication statusPublished - 14 Oct 2022
Event16e Nationaal Gerontologiecongres: Een 'decade of healthy ageing. Droom of realiteit? - 1931 Congrescentrum, 's-Hertogenbosch, Netherlands
Duration: 14 Oct 202214 Oct 2022
https://www.gerontologiecongres.nl/

Conference

Conference16e Nationaal Gerontologiecongres
Country/TerritoryNetherlands
City's-Hertogenbosch
Period14/10/2214/10/22
Internet address

Keywords

  • ouderen
  • zingeving
  • sociale behoeften
  • persoonsgerichte zorg

Cite this