De politiek van participatie: een beladen instrument
: Een wetenschappelijk onderzoek naar ongemakken en spanningen in de Zeeuwse provinciale participatiepratijk

  • Mark Verwoerd

Student thesis: Master's Thesis: BKS

Abstract

De centrale vraag van het onderzoek is: Welke ongemakken en spanningen zijn er in de relatie tussen de uitvoerende en wetgevende macht op het gebied van participatie in de Provincie Zeeland en welke mogelijke gevolgen heeft dat voor de participatiepraktijk? Om deze vraag te beantwoorden is een kwalitatief onderzoek uitgevoerd. Er zijn drie focusgroepen en zes in-terviews georganiseerd waarin is gesproken met ambtenaren, managers, bestuurders en Sta-tenleden over spanningen en ongemakken die ze ervaren rondom participatie in de Zeeuwse provinciale context.
Respondenten benoemen verschillende doelstellingen van participatie zoals het cre-eren van draagvlak en betrokkenheid. Diversiteit aan doelen kan voor conflicten zorgen om-dat niet elke doelstelling gelijktijdig kan worden gerealiseerd. Dit ondermijnt de waarde van de input van de deelnemers. Consensus over begrip en doelstelling is nodig voor een succes-volle uitvoering van participatie.
Daarnaast is er ook een gebrek aan eenduidige uitvoering van participatie. Dit komt door een tekort aan duidelijke kaders. Het ontbreekt niet aan wil, maar wel aan expertise. Dit leidt tot spanningen en mogelijk ongewenste uitkomsten van participatie. Duidelijke kaders voor de uitvoering van participatie zijn nodig.
Uitkomsten van participatie zorgen daarnaast voor spanning in de besluitvorming. Sta-tenleden hebben het politieke mandaat om de uitkomsten van participatie in twijfel trekken. De uitkomsten zijn slechts één wegingsperspectief. Erkenning van het mandaat van de repre-sentatieve democratie is nodig om eerlijk te zijn over de waarde van de inbreng van partici-panten. Dit om spanningen te voorkomen. Hierbij horen duidelijke spelregels om tot een juiste waarde-afweging van participatie te kunnen komen.


Date of Award23 Aug 2024
Original languageDutch
SupervisorPieter van Rees (Supervisor) & Eva Mulder (Supervisor)

Cite this

'