Wat kunnen we nog meer ontdekken
: Onderzoek naar Visual Thinking Strategies als methodiek voor geestelijke verzorging in de psychiatrie

  • Annemijn Gruisen

Student thesis: Master's Thesis: Humanistic Studies

Abstract

In de geestelijke verzorging groeit de nadruk op methodisch werken, waarbij gestructureerde begeleiding van cliënten op het gebied van zingeving centraal staat. Er is vraag naar duidelijke criteria en richtlijnen voor het selecteren en toepassen van methodieken voor de werkpraktijk, maar wetenschappelijk onderzochte methodieken zijn beperkt beschikbaar (Smit, 2015).

Deze scriptie vult deze kennislacune aan door onderzoek te doen naar de waarde van Visual Thinking Strategies (VTS) als beeld georiënteerde methodiek voor geestelijk verzorgers in de psychiatrie. De hoofdvraag luidt: “In hoeverre is Visual Thinking Strategies van waarde als methodiek voor de geestelijk verzorger in de context van de psychiatrie?”. Geestelijk verzorgers hebben de methodiek toegepast in de eigen werkpraktijk, waarna hun bevindingen evenals die van de cliënten zijn geïnventariseerd middels diepte-interviews en vragenlijsten. De data zijn geanalyseerd met behulp van thematische analytische inductie, waarbij de doelstellingen van geestelijke verzorging van Visser et al. (2023) als conceptuele lens dienden.

De bevindingen tonen aan dat de VTS-methodiek waardevolle mogelijkheden biedt voor geestelijke verzorging in de psychiatrie. Het draagt bij aan de doelstellingen van geestelijke verzorging (Visser et al., 2023) en biedt aanvullende waarde zoals het creëren van een veilige ruimte, het bevorderen van gelijkwaardigheid en het bieden van handvatten voor het werken met visueel materiaal. Tegelijkertijd sluiten enkele aspecten van de VTS-methodiek minder goed aan, zoals beperkte ruimte voor de persoonlijke dimensie en beperkingen in de vrijheid van het begeleidingscontact. Ook zijn er zorgen over de langdurige impact op zingeving en het risico op het versterken van psychische klachten bij bepaalde cliënt-doelgroepen.

Concluderend toont de VTS-methodiek potentieel als aanvulling op het instrumentarium van geestelijk verzorgers in de psychiatrie, mits deze wordt aangepast aan de behoefte en context van deze doelgroep. Beperkingen in het onderzoek, waaronder minimale training en begeleiding van geestelijk verzorgers, suggereren dat toekomstig onderzoek betere begeleiding en intensievere training moet bieden, met specifieke aandacht voor de psychiatrische context. Verdere verkenning van VTS in de psychiatrische context, met differentiatie tussen diverse cliënt-doelgroepen en in diverse werkdomeinen van geestelijke verzorging wordt aanbevolen. Bovendien wordt voorgesteld om de implementatie van de persoonlijke dimensie bij de VTS-methodiek en de langdurige impact op zingevingsprocessen verder te onderzoeken, met als doel de optimale toepassing van de VTS-methodiek voor geestelijke verzorging te bevorderen.
Date of Award27 Feb 2024
Original languageDutch
SupervisorRenske Kruizinga (Supervisor) & Isolde de Groot (Supervisor)

Cite this

'