Zorgethiek en goede zorg voor huisdieren: een eerste verkenning

  • Floris Jansen

Student thesis: Master's Thesis: Care Ethics

Abstract

Mijn moeder leerde me al vroeg hoe ik met dieren moest omgaan: benader ze rustig, geef ze altijd de mogelijkheid om weg te gaan, en laat ze kennismaken met je hand. Toen al had ik een interesse in dieren. Vanaf dat ik zeven was, hebben we konijnen gehad en hun zorg hebben we altijd samen bepaald. We maakten weloverwogen beslissingen waar we achter stonden, iets wat denk ik veel mensen met huisdieren doen, maar toch kan dat er heel verschillend uitzien. Voeding, beweging, vachtverzorging – op zoveel onderwerpen lopen de perspectieven op goede zorg uiteen. Hoe moet je daar een weg in vinden?
De thesis die voor u ligt, onderzoekt een zorgethisch perspectief op goede zorg voor huisdieren, dat rekening houdt met de andersheid van huisdieren ten opzichte van mensen en met de relatie tussen mens en huisdier. De afronding van deze thesis vormt ook het afronden van mijn master Zorgethiek en Beleid aan de Universiteit voor Humanistiek. Net zoals mijn hele studieperiode is het schrijven van deze thesis anders gelopen dan gepland, maar het heeft me ook veel opgeleverd.
Graag wil ik een aantal mensen en dieren bedanken. Ten eerste wil ik Talitha bedanken; officieel was ze net zoals ik een student maar in de praktijk was ze een extra begeleider voor mij. Ze heeft veel onderdelen van mijn thesis gelezen en van hele scherpe feedback voorzien. Talitha: enorm bedankt dat je bereid was mij zo veel te helpen, dat vind ik heel bijzonder en lief. Verder wil ik mijn officiële begeleiders bedanken, ten eerste Alistair die mij heeft geholpen met het grootste deel van mijn thesis en die mij overtuigde om tóch ook empirisch onderzoek te doen. Hij had gelijk, dat was ook leuker. Ten tweede wil ik Gustaaf bedanken die het van hem overnam en me hielp om het onderzoek nog wat scherper te stellen, en Inge die toch nog mijn tweede lezer werd. Natuurlijk wil ik ook mijn vrienden die zich hebben laten interviewen voor deze thesis bedanken voor hun tijd en inzichten. Ook van de mensen (en hun huisdieren) die ik goed kende, heb ik nieuwe dingen geleerd. Voor het helpen met deze thesis wil ik tot slot ook Elise en Sanne, mijn medestudenten, en Laura, een vriendin van mij, bedanken voor het meedenken en meelezen.
Verder wil ik mijn moeder bedanken, die haar dierenliefde aan mij heeft doorgegeven. Wij zijn de enige twee thuis die zo van onze ‘beesten’ kunnen genieten en dat is samen met haar nog leuker. Daarnaast heeft ze mij gesteund in het schrijven van deze thesis door me te troosten wanneer dat nodig was en door te zien en erkennen hoe hard ik heb gewerkt.
Tot slot wil ik onze huisdieren bedanken voor alle liefde, plezier en ook soms verdriet die ze mij hebben gebracht. Het begon bij één konijn dat letterlijk aan kwam lopen, waarop veel konijnen hebben gevolgd. Toen mijn moeder en ik drie jaar geleden een kitten van een kennis konden adopteren, hebben we dat gedaan, ik denk mede door onze positieve ervaring met de konijnen. En twee jaar later gebeurde ongeveer hetzelfde. Deze twee katten zijn te zien op de voorpagina. Ik ben al onze huisdieren dankbaar voor hun eigenheid en voor de warmte en de lol die ze mij geven en hebben gegeven. Het schrijven van deze thesis was soms moeilijk en frustrerend, maar de inhoud en het onderwerp zijn altijd leuk en interessant voor mij gebleven. Wanneer ik zeg dat ik gek ben op (onze) huisdieren, meen ik dat ook.
Ik ben heel blij met alle mensen en dieren die mij op verschillende manieren hebben geholpen de afgelopen zes maanden. Met dank aan hen kan ik nu met trots deze thesis presenteren.
Date of Award23 Aug 2023
Original languageDutch
SupervisorGustaaf F. Bos (Supervisor) & A. A. M. (Inge) van Nistelrooij (Supervisor)

Cite this

'